1 av 2
Kastanjeskolan i Tomelilla. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
2 av 2
Richard Löfgren, rektor på Kastanjeskolan i Tomelilla. Foto: Sveriges Radio
SKÅNE

Här är betygsskillnaderna störst

1:41 min

Pojkars betyg i nian är sämre än flickors, i snitt i landet har pojkar 10 procent lägre betyg än flickorna - men på många skolor skiljer det mer. På Kastanjeskolan i Tomelilla skiljde det förra året 55 poäng mellan könen - det placerar skolan bland de värsta i Sverige när det gäller betygskillnaden.

- Det är inte acceptabelt, sådana här skillnader ska det inte vara, säger Richard Löfgren som är rektor på Kastanjeskolan.

Bara i sju av landets, och två av Skånes kommuner - Sjöbo och Örkelljunga - hade pojkarna bättre betyg än flickorna. Överallt annars är resultaten desamma - flickor har bättre betyg än pojkar.

Om man ser på förra årets resultat för eleverna som slutade nian så skiljer det över 20 poäng mellan flickor och pojkar i till exempel Bromölla, Kristianstad, Osby och Perstorp. I Tomelilla är skillnaden allra störst - med hela 55 poängs skillnad.

Vad man jämför är det genomsnittliga meritvärdet, som är summan av de 16 bästa betygen. Den högsta poäng man kan få om man har MVG i alla ämnen är 320.

55 poängs skillnad mellan pojkar och flickor, som på Kastanjeskolan i Tomelilla är mycket - och skolan har redan fått kritik från Skolinspektionen för att skillnaderna är omotiverat stora.

Richard Löfgren säger att det kommer att se bättre ut redan i år - men att skolan inte planerar några särskilda insatser för pojkarna:

- Det handlar om individuella insatser, vi måste skapa ett bättre undervisningsklimat i klassrummet säger han. Vi blir bätte och det kommer att lyfta både pojkar och flickor.

Är det tillräckligt?

- Ja, det hoppas jag, vi måste förbättra skolans måluppfyllelse kraftigt för den är inte acceptabel idag, och har inte varit det om man tittar historiskt, säger Richard Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista