Fler kvinnor som har blivit misshandlade av sina män eller sambor vågar anmäla. Foto: Scanpix
Kristianstad

Pengarna räcker inte till våldsdrabbade kvinnor

1:41 min

Många kvinnor upplever våld i sin relation. På tio år har anmälningarna om grov kvinnofridskränkning i Skåne mer än fördubblats.

Allt tyder på att fler vågar anmäla men också söka hjälp. Det märks inte minst på socialförvaltningen i Kristianstad. Det berättar kvinnofridssamordnaren Ingela Bernholtz.

-- Förut sökte en kvinna i veckan hjälp. Nu kommer kanske tre kvinnor i veckan för att få hjälp.

Även på Frida Kvinnojour i Hässleholm märker de av att antalet kvinnor som behöver hjälp blir allt fler. Samtidigt är ekonomin när det gäller kvinnofridsprojekt osäker. Statligt och kommunalt medel beviljas bara ett år i taget.

Malina Ögren på länsstyrelsen berättar att medlen kommer att fortsätta betalas ut till 2014. Sedan måste ett nytt beslut tas.

– Vi är i en uppbyggnadsfas och det är viktigt att man jobbar vidare för att det ska sätta sig och det är en lång process. Men sen är tanken att finansieringen av de här projekten ska ingå i kommunernas budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista