Det är svårt att hitta lägenheter till misshandlade kvinnor. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Hässleholm

Akut brist på skyddat boende

"Vi har kvinnor som bott här ett halvår"
1:35 min

Förra året fick Frida Kvinnojour i Hässleholm neka 25 kvinnor skyddat boende på grund av platsbrist. Bara i år har de varit tvungna att neka 41 kvinnor boende.

Lotta Otterdahl på kvinnojouren berättar om den frustrerande situationen de befinner sig i. Det finns få skyddade boenden att erbjuda kvinnor som flyr men det finns också en annan faktor som gör att omsättningen på boendena är långsam.

– Boendet ska utnyttjas av en kvinna i ett par veckor och sedan ska hon ha flyttat till en ny lägenhet någon annanstans där hon kan påbörja ett nytt liv. Men här har vi haft kvinnor som har bott kvar i sex månader. Anledningen är att det är bostadsbrist och det är svårt att hitta nya lägenheter till de här kvinnorna.

Lotta Otterdahl och Ingela Bernholtz, kvinnofridssamordnare i Kristianstad, berättar att det har hänt att de har varit tvungna att sätta kvinnor på vandrarhem och hotell.

– Eftersom alternativet ibland är så dåligt händer det att kvinnor går tillbaka till sina män, berättar Ingela Bernholtz.

I Hässleholm tittar kommunen just nu på möjligheten att bygga nytt. Det är svårt att hitta lägenheter till alla grupper som socialförvaltningen kommer i kontakt med.

Flera kvinnojourer i Skåne uppger att det är akut brist på skyddat boende. Tid som skulle lagts ner på att stötta kvinnorna läggs ner på att ringa runt och försöka hitta alternativa lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".