Simrishamns kommunhus. Arkivbild. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
SIMRISHAMN

Ännu fler utbildningar läggs ned

1:36 min

Österlengymnasiet i Simrishamn kommer inte att starta något nationellt program i höst, det står klart sedan politikerna igår beslutade att stänga naturvetenskaps- och samhällsprogrammet. De enda utbildningar som kommer att ges är lärlingsutbildningar.

– Men det här är inte en nedläggning av gymnasiet, säger Magnus Wetterstrand, moderat ledamot i barn och utbildningsnämnden.

Det blir pendling som gäller för de Simrishamnselever som ska börja gymnasiet till hösten och inte vill gå lärlingsutbilning - för igår beslutade politikerna i barn och utbildningsnämnden att varken naturvetenskaps programmet eller samhällsvetenskapsprogrammet kommer att ges i höst.

De heller - för redan i mars stängdes bland annat Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet, Handels och El och energi.

Bara tio elever sökte samhälle och natur och det räcker inte för att ge en bra utbildning, menar både förvaltningen och polikerna, men trots att skolan i flera år haft problem med minskande elevkullar och att eleverna söker sig till andra gymnasiet så ska programmen gå att söka igen nästa år - hösten 2013.

– Vi vill ha ett gymnasium, men det måste finnas både ekonomiska och pedagogiska grunder för det, säger Magnus Wetterstrand.

Han säger att det är viktigt att programmen ska vara sökbara nästa år, och att nämnden nu måste jobba med frågan om hur man ska göra för att få fler sökande, så att gymnasiet ska kunna leva vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista