Claes Albrechtsson tar tag i en av fiskarna i fångsten. Foto:Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Hässleholm

Braxfiske minskar algblommning

1:34 min

I veckan har braxen lekt i Finjasjön utanför Hässleholm och det har gett stora fångster i fisket som pågår där. Genom ta upp bland annat braxen och mört kan algblomningen i sommar minska.

Det är under några dagar som braxen leker. Från måndag till torsdag har över 7 ton vitfisk tagits upp ur Finjasjön. Toppnoteringen var i onsdags, då nästan 3,4 ton fiskades upp, nära föregående års dagsrekord på 3,5 ton. Nu avtar braxens lek.

– Över fyra dagar är det rekord. På en enskild dag har vi faktiskt fångat tre och ett halvt ton i fjor, säger Kurt Hagenrud.

Kurt Hagenrud är operativ projektledare för fisket som i år görs ett projekt med syfte att utveckla metoder och tekniker för vårdfiske. Men att det överhuvudtaget behövs sånt här fiske i Finjasjön har med de blågröna algerna att göra. Genom ta upp bland annat braxen och mört kan algblomningen i sommar minska.

Så hur ser det då ut inför sommarens bad, Kurt Hagenrud?

– Kvaliteten på vattnet här har förbättrats mycket dramatiskt de senaste tre åren. Jag vågar spekulera i att det kommer nog bli hyfsade badförhållanden också, det är ju en av effekterna av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista