Läkargården i Ängelholm. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Ängelholm

Region Skåne trötta på Läkargården

1:50 min

Region Skånes tålmodighet mot privata vårdcentralen Läkargården i Ängelholm är nu på upphällningen. Företaget är på obestånd och konkursanmält, och nu senast har strömmen stängts av.

Det finns idag inte någon riktig verksamhet i vårdcentralen, Inga telefoner och inga datorer som fungerar eftersom  strömmen är avstängd. 

Fortfarande är 2800 ängelholmare listade hos Läkargården vilket betyder att regionen enligt avtal måste betala en halv miljon i månaden till företaget.  Var pengarna sedan tar vägen vet bara läkargårdens direktör och han håller sig undan och har inte betalt lön till de anställda på tre månader. 

Karin Christensson är vård- och omsorgsdirektören i Region Skåne. Och hennes råd till de 2800 är lista om sig. 

– Alla har rätt att vara listade där man tycker att man får god vård. 

Det som är segt för juristerna är att regionen måste uppträda seriöst. Man kan inte säga upp avtalet rakt av, ägaren har rätt att försvara sig och rätta till bristerna, men det är svårt med kommunikationen säger chefsjuristen Camilla Ziegler. 

– Tyvärr är det så att vi inte får mycket svar på våra frågor, och vi kan inte se att man vidtagit några rättelser. Och om man inte gör det kan det finnas en möjlighet att säga upp avtalet, säger Camilla Ziegler. 

Högsta politiskt ansvarige Pia Kinhult (M) låter meddela att hon inte vill säja nåt om problemen då saken är i ett känsligt läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista