Foldern som presenterar de 13 män och enda kvinna som ska prata om Kristianstads framtiden ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Kristianstad

Var är brudarna?

"Blir problem med trovärdigheten"
1:41 min

I eftermiddag hålls ett seminarium på temat Kristianstads utveckling och framtid. 13 av de 14 fjorton inbjudna föredragshållarna – som bland annat ska prata om stadskärnans betydelse, framtidens bostäder och hållbart byggande – är män.

Åke, Anders, Björn, Björn, Mats, Jerker, Thorleif, Henrik, Maria, Mats, Olle, Pierre, Anders och Anders.

Det är de 14 som ska, som det heter i inbjudan "lyfta blicken och titta bortom" stadens 400 års jubileum om två år. Arrangörer är det kommunala bostadsbolaget ABK ordnar tillsammans med fastighetsägarna och Sveriges byggindustrier, där Anders Fredriksson är chef på Kristianstadkontoret.

– Vi har inte vägt in något jämställdhetsperpektiv när det gäller de här frågorna. Det här säger snarare att vi behöver bredda rekryteringsbasen i byggsektorn och bland arkitekter, säger han.

Cecilia Pering jobbar på arkitektbyrån Fojab som fick i uppdrag att ta fram stadens nya rådhus och menar att den dåliga representationen av kvinnor på seminariet ger problem med trovärdigheten. Hon håller inte med om att det saknas kvinnor att välja bland i byggbranschen.

– Själva arkitektutbildningen är kvinnodominerad och det speglar av sig på arkitektbyråerna och även på stadsbyggnadskontoren, säger Cecilia Pering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".