Det är okej att skolor avslutar terminen i kyrkan. Däremot får inte religiösa inslag såsom välsignelse eller trosbekännelse, ingå. Skärmdump Sveriges Radio.
Skolavslutning i kyrkan

Skolor kan bli föremål för granskning

1:25 min

Ett fåtal skolor har beslutat att gå emot skollagen och planerar att låta prästen fortsätta med konfessionella inslag på årets skolavslutning. Skolverket ser allvarligt på lagöverträdelsen.

- Vårdnadshavare ska med förtroende kunna lämna sina barn på skolan utan att riskera att de blir föremål för någon form av påverkan när det gäller religion, berättar Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket.

Skolavslutningen får hållas i kyrkan men det får inte förekomma några konfessionella inslag som bön och välsignelse. Om en skola bryter mot lagen riskerar skolan att bli granskad av Skolinspektionen som kan förelägga med vite.

- Skollagen är beslutad av riksdagen och när det är fråga om en lag måste den följas oavsett omständigheter, säger Claes-Göran Aggebo.

Av 19 kommuner i Skåne ska 15 kommuners skolor fira avslutningen både i kyrkan och på skolan. I de fall skolorna har beslutat att fira i kyrkan förekommer inga konfessionella inslag.

Kommunerna Svedala, Perstorp och Svalöv ska inte fira skolavslutningen i kyrkan över huvud taget. Det enda undantaget som nyheterna kan hitta är Brösarps skola där de även i år tänker låta prästen välsigna barnen.

Präst välsignar Brösarpsbarnen

Kyrkan i Brösarp. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio

Brösarpsbarnen avslutar terminen i skolan – och ska bland annat bli välsignade av en präst. Därmed bryter skolan mot skollagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista