Stefan Civcic vill läsa på Österlengymnasiet men det är oklart om skolan finns kvar i höst. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges Radio
Simrishamn

Gymnasieelever tvingas ta bussen till Ystad

1:11 min

Österlengymnasiet i Simrishamn för en alltmer tynande tillvaro. De elever som sökt samhälls- och naturprogrammen blev först antagna men sedan meddelade kommunen att de måste söka sig till andra skolor, eftersom de var för få. 

Niondeklassaren Stefan Civcic hade sett fram emot att börja på Österlengymnasiet i höst, men nu blir det troligen buss till Ystad varje dag i tre år i stället.

– Det tar bara fem minuter att gå hemifrån till Österlengymnasiet. Jag tycker att man ska bo nära sin skola för då sparar man energi, till att arbeta.

Stefan tror att förutsättningarna för en god utbildning hade varit bättre på Österlengymnasiet och att politikerna inte förstår konsekvenserna av sina beslut.

– Jag är ledsen och besviken. När ens önskningar faller ihop faller man själv ihop. Man blir desperat. 

Mamma Dzenita Civcic blev glad när sonen fick sitt antagningsbesked, men några dagar senare kom beskedet att inga nya ettor ska börja på Österlengymnasiet i höst.

– Man borde ta vara på ungdomarna så att de stanna kvar. Nu flyr de Simrishamn. Vi vill ha Österlengymnasiet kvar!

Kristoffer Lieng

kristoffer.lieng@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista