Multo tillverkade räknemaskiner
Örkelljunga

Vill att Electrolux betalar giftutredning

1:17 min

Marken kring den gamla Multofabriken i Skönna utanför Örkelljunga kan vara förorenad av tungmetaller och andra miljögifter. Nu vill länsstyrelsen att det börsnoterade storföretaget Electrolux ska betala en utredning för att ta reda på om marken behöver saneras.

Bolaget som drev Multofabriken fram till 1973 gick nämligen samman med Electrolux för drygt tio år sen.

Mellan 1948 och 1973 tillverkade man räknemaskiner vid Multo i Örkelljunga. Sen såldes fabriken till Abu som gjorde fiskerullar.

Det har använts zink, koppar, nickel, krom, aluminium, trikloretylen och cyanid i tillverkningen. Främst under Multotitden, och det finns uppgifter om att giftrester dumpades i skogen bakom fabriken innan man så småningom byggde en sedimenteringsdamm.

De senaste 20 åren har det funnits en lågprisbutik i lokalerna. Men den gick i konkurs i fjol, och i samband med det gjordes en mindre undersökning som visade att det finns gift i själva fabrikslokalen.

Länsstyrelsen anser att det flesta föroreningarna har kommit till före 1973. Eftersom bolaget som då drev Multofabriken senare gick samman med Electrolux, så anser länsstyrelsen att Electrolux ska betala en utredning om hur stora skadorna är.

Varken Electrolux eller länsstyrelsen har någon kännedom om det i dag. Electrolux visste inte ens att fabriken existerade förrän länsstyrelsen hörde av sig i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista