1 av 2
Åsa Hallén Olofsson, rektor på Göingeskolan i Broby. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Kyrkan vill inte avstå välsignelse. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
BROBY

Rektor: "Svårt, men självklart"

1:34 min

Många skolor har av tradition firat skolavslutning i kyrkan - men den nya skollagen tvingar skolor att tänka om. I Broby kommer skolavslutingen för första gången i år inte att hållas i kyrkan, eftersom kyrkan ställer kravet på att välsigna eleverna om de ska vara där.

Att fira avslutning i kyrkan är tillåtet, men några religiösa inslag som bön eller välsignelse får inte förekomma enligt den nya skollagen.

Och när kyrkoherden i Broby sa nej till en avslutning utan välsignelse då var det självklart  att inte vara i kyrkan - hur mycket tradition det än är, säger Åsa Hallén Olofsson rektor på Göingeskolan i Broby.

– Vi får följa skollagen och efter att ha resonerat med kyrkan beslutade vi att ha egen avslutning, säger hon

Nyheternas granskning visar att många av Skånes kommunala skolor väljer att inte ha avslutning i kyrkan i år.

I de fall skolavslutningen hålls i kyrkan är det skolans ansvar att se till att skollagen följs och alltså inga religiösa inslag förekommer.

Åsa Hallén Olofsson, rektor på Göingeskolan i Broby gick tidigt ut med information till föräldrarna om att traditionen i år kommer att ändras, och sedan har hon tillsammans med niorna beslutat hur avslutningen ska se ut. 

Den kommer att hållas på skolan med musik och tal och betygsutdelning och sedan åker niorna iväg på avslutningsbal, berättar hon och säger att det för henne är viktigt att eleverna får ett fint minne av avslutningen.

Är det svårt att ändra på en tradition?

– Det är svårt att ändra något som det finns så många förväntningar omkring, säger Åsa Hallén Olofsson, men säger samtidigt att hon kan tycka att frågan om avslutningen får onödigt stort fokus.

– En skolavslutning är en och en halv timme det är önskvärt att man tar det stora engagemanget omkring all den tid som eleverna tillbringar på skolan, understryker hon.

Präst välsignar Brösarpsbarnen

Kyrkan i Brösarp. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio

Brösarpsbarnen avslutar terminen i skolan – och ska bland annat bli välsignade av en präst. Därmed bryter skolan mot skollagen.

Skolor kan få böta

Skollagen förbjuder religiösa inslag. Skärmdump Sveriges Radio.

Skolverket ser allvarligt på att en del skolor planerar att låta präster välsigna barn under skolavslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista