1 av 3
Camilla Ziegler, chefsjurist, Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör och Åsa Hallgårde, regional chefläkare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Läkargården i Ängelholm. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
3 av 3
Skåne

Region Skåne säger upp avtalet med Läkargården

1:58 min

Hotande konkurs, personal utan lön och avstängd el. Nu bryter Region Skåne avtalet med Läkargårdesn Läkarpraktik i Ängelholm. Men företaget tänker överklaga och hävdar att det finns ett gällande avtal.

Beslutet om att häva avtalet fattades av regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) i går. Spiken i kistan blev den avstängda elen på Läkargården. En vårdcentral utan el är inte patientsäker, anser regionen. Men inga patienter har skadats, vad regionen känner till.

– Vi har inte hört några sådana signaler från några patienter och vi har inte hört det av personalen som var där den 22 maj. Men vi har inte talat med någon läkare där, säger Åsa Hallgårde, regional chefläkare på Region Skåne som inspekterade Läkargården den 22 maj och möttes av mörka lokaler utan möbler.

Nu stoppas alla utbetalningar från regionen till Läkargården. Följden av det hävda avtalet blir också att patienterna listas om till den vårdcentral som ligger närmast där de bor. Brev om förändringen skickades från Region Skåne till de 2 400 patienterna i går. 

Läkargården tänker överklaga beslutet till Förvaltningsrätten och hävdar att det finns ett gällande avtal med regionen. Läkargårdens vd Martin Wikström säger att det avtal som Pia Kinhult beslutade att häva i går sades upp redan 2008 och ersattes av ett förlikningsavtal, som gäller. 

– Det finns ett förlikningsavtal som tecknades under hösten 2008 efter det att de sa upp det här avtalet som man refererar till, säger Martin Wikström. 

Läkargården har fått rätt i Förvaltningsrätten tidigare. I januari i år försökte regionen lista om alla patienter från Läkargården med hänvisning till att företaget riskerade att stå utan lokaler, på grund av en tvist med sin hyresvärd. Det fick regionen ta tillbaka. 

I den företagsgrupp med sex bolag där Läkargården ingår är moderbolaget och tre andra bolag i konkurs, och det finns konkursansökningar för Läkargården och ett företag till. Läkargården har skulder på två miljoner, kronofogden har hämtat möblerna och elen är avstängd. Martin Wikström hävdar att problemen beror på att Region Skåne inte har betalat det man ska. Han vill inte kommentera bolagets nuvarande ekonomiska ställning. 

– Hur bolaget ser ut ekonomiskt är jag inte beredd att kommentera i media. 

Men man kan ju undra när personalen inte får lön och elen har stängts av och så vidare. Då undrar man ju om det finns pengar i bolaget? 

– Det är självklart, men jag är inte beredd att kommentera det, säger Martin Wikström. 

Trots att det har varit problem länge med Läkargården är det först nu, när regionen anser att patientsäkerheten är hotad som avtalet hävs. Hälso- och sjukvårdsdirektören Karin Christensson hänvisar till att det rör sig om en gammal typ av avtal, som regionen inte tillämpar längre. Samma avtal är dock tecknat med ytterligare ett antal vårdgivare. 

– Det är väldigt få. Jag skulle också vilja säga att jag under lång tid i sjukvården aldrig har varit med om något liknande detta, säger Karin Christensson. 

Men det betyder ju att om någon av de här andra vårdcentralerna som har den här typen av avtal inte sköter sig på något sätt så kommer ni att ha lika svårt då att häva avtalet? 

– Ja, att säga upp ett avtal av det här slaget kräver verkligen att man kan leda i bevis att avtalet brister, eller att vårdgivaren brister i avtalet. I det här fallet har det tagit den här tiden, säger Karin Christensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista