Nina Karemo, stiftsadjunkt. Foto: Hans Jonsson
SKÅNE

"Skolavslutning är ingen gudstjänst"

1:29 min

Om skolavslutningar ska hållas i kyrkan får de inte innehålla religiösa inslag. Det säger den nya skollagen. Och det är upp till varje församling och  enskild präst att avgöra om man är beredd att avstå från bön och välsignelse, för från kyrkans ledning - Lunds Stift - finns det inga regler eller riktlinjer.

Nina Karemo är stiftsadjunkt på Lunds stift och får ta emot många samtal från präster runtom i Skåne som vill ha råd.

– Det är många som hör av sig och många som känner som jag. Att det finns en sorg och en fara i att skollagen skruvats åt så här, säger hon

Hon menar att Skollagens skärpning ger en risk att barns förståelse för religion kommer att minska om skolan kommer längre från kyrkan.

Men kyrkans uppdrag är inte att följa skollagen och hur kyrkorna handskas med den nya lagen har Lunds Stift inte bestämt några regler omkring och det är upp till varje enskild församling, kyrkoråd och präst.

– Jag ger rådet att få till en dialog mellan skola och kyrka för att se om man kan komma överens, säger Nina Karemo.

Men det är alltså upp till varje präst att avgöra?

– För mig är en skolavslutning inte en gudstjänst, så man kan ju önska välgång på andra sätt, men är det så att en präst känner att man inte kan avstå från välsignelsen, så får man respektera det säger hon.

Präst välsignar Brösarpsbarnen

Kyrkan i Brösarp. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio

Brösarpsbarnen avslutar terminen i skolan – och ska bland annat bli välsignade av en präst. Därmed bryter skolan mot skollagen.

Skolor kan få böta

Skollagen förbjuder religiösa inslag. Skärmdump Sveriges Radio.

Skolverket ser allvarligt på att en del skolor planerar att låta präster välsigna barn under skolavslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista