Läkargårdens personal uppmanas ta semester. Foto: Lasse Olsson/SR.
Ängelholm

Rätt när patienter listades om

1:20 min

Region Skåne gjorde inget fel när man, redan första gången, vid nyår listade om över 4000 patienter från Läkargårdens läkarpraktik i Ängelholm till andra vårdcentraler. Förvaltningsdomstolen skriver i en färsk dom att Region Skåne handlade rätt och undanröjer därmed domstolens egna beslut att regionen skulle lista tillbaka alla patienterna till Läkargården.

I vintras började alla bekymmer började för Läkargården. Regionen hade upptäckt att företaget hade dåliga affärer och att de hade skatteskulder som släpade efter flera år. När Region Skåne sedan fick veta att Brännborns fastighets AB hade sagt upp Läkargården som hyresgäst valde regionen att lista om patienterna eftersom att vårdgivaren enligt avtalet måste ha lokaler att vistas i. Därmed skulle också avtalet sägas upp, avtalet som fram till dess hade gett Läkargården skattemedel på 600 000 kronor i månaden.

Läkargårdens ledning godkände inte varken hyresuppsägningen eller Region Skånes uppsägning och överklagade till förvaltningsrätten som i sin tur tillfälligt upphävde regionens beslut. Sedan dess har Region Skåne betalat ut mer än 1,7 miljoner kronor till läkargården för sjukvård som mer och mer tacklade av och som slutade med att elen stängdes av och att obetalda möbler bars ut.

Fortfarande har Läkargården pengar att hämta för sin verksamhet under maj, men kronofogden står i farstun och vill ha del av beloppen.

Efter att ha funderat i fem månader säger nu att regionens omlistning av 4000 patienter i vintras inte var ett formellt kommunalt beslut som kan laglighetsprövas och därmed avvisades läkargårdens talan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista