HELSINGBORG

Maskerade män med automatvapen rånade växlingskontor

3:56 min

Ett väpnat rån genomfördes på söndagskvällen mot ett växlingskontor ombord på en Danmarksfärja som låg i Helsingborgs hamn. Passagerare fanns ombord när rånet skedde.

Två gärningsmän med svarta hjälmar, beväpnade med automatvapen och pistol kom över en stor summa kontanter. Exakt hur mycket kan polisen inte svara på, med det rör sig om hundratusentals kronor i både svensk och utländsk valuta.

Enligt vittnesuppgifter så ska minst ett skott ha avlossats, men det har ännu inte bekräftats av den tekniska undersökningen. Rånarna tog sig in i hamnområdet genom att klippa ett hål i staketet och fortsatte sedan upp till växlingskontoret på färjan Hamlet där rånet genomfördes.

De flydde sedan från platsen på motorcyklar som stod parkerade utanför terminalen. En stor spaningsinsats med ett 30-tal engagerade poliser inleddes på söndagskvällen, men det gav inget resultat. Polisen arbetar nu med att sammanställa förhör med vittnen, drabbade och hamnpersonal. Man ska också titta på filmer från övervakningskameror. 

Det är inte första gången som färjan Hamlet utsätts för rån. 2004 rånades växlingskontoret på Hamlet när den låg i Dragör. Den svenska polisen ska nu ta kontakt med den danska polisen för att se vad utredningen gav för åtta år sedan.

– Det är ju samma båt med samma växlingskontor och mig veterligen har den inte byggts om sedan dess. Så det är helt klart intressant att följa upp, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Länskommunikationscentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista