Arne Malm, C, var den enda politikern som motsatte sig bygget. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
ÅSTORP

Malm: "Jag skulle ha drivit det ännu hårdare"

1:39 min

Miljöskandalen kunde undvikits om Åstorps kommun undersökt vem som stod bakom Svensk Jordförbättring. Det anser Centerpolitikern Arne Malm som var den ende som ifrågasatte bullervallsbygget från början.

Åstorps kommun har tvingats betala minst 22 miljoner kronor för att städa upp efter miljöskandalen när företaget Svensk Jordförbättring byggde en bullervall i Hyllinge 2006. Omkring 40 000 ton jordmassor som förorenats av natriumsulfat och rötslam har fått fraktas bort.

Det var inte första gången som Svensk Jordförbättrings ägare var i blåsväder. Arne Malm visste att miljöförvaltningarna i bland annat Landskrona och Skara klagat på hur han hanterat rötslam tidigare. Men politikerkollegorna i Åstorp brydde sig inte när Arne Malm försökte varna dem.

Både natriumsulfaten och rötslammet klassades som avfall. Svensk Jordförbättring hade fått betalt för att ta hand om det. Därför kunde man också erbjuda Åstorps kommun gratis bullervallar plus 400 000 kronor i kontanter.

Men efter skandalbygget gick bolaget i konkurs. Åstorps kommun fick lägga miljoner på att städa upp. Med facit i hand ångrar Arne Malm en sak.

– Jag skulle ha drivit det ännu hårdare och ha tagit upp det vid flera tillfällen så att det blev dokumenterat i protokoll, säger han. Men jag lade tid på att vara ut och titta och besiktiga. Kanske i onödan.

Allt om skandalbygget

Detta är vad som återstår av bullervallen i Hyllinge sedan alla förorenade massor plockats bort.Foto:Bosse Johansson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista