Skåne

Praoelev fick skära i gravid patient

1:24 min

En 15-årig praoelev på Skånes universitetssjukhus fick i april skära i en patient under ett planerat kejsarsnitt. Nu utreder chefsläkaren vid SUS i Malmö vad som egentligen hände, enligt henne är det hela ofattbart.

– Det är fullständigt ofattbart, det finns rutiner för hur man ska hantera praoelever och det här är ju långt utanför rutinerna. Främst ska de ju definitivt inte stå inne på en operation, säger chefsläkaren på SUS Eva Ranklev.

Men det är precis det som hänt, eleven ska enligt den informationen som Eva Ranklev fått har praktikanten fått skära i en gravid kvinna i samband med ett planerat kejsarsnitt på Kvinnokliniken i April.

Har det varit någon fara för patientsäkerheten i det här fallet?

– Enligt den första informationen jag har fått så tyder det inte på att det varit fara för patienten, men jag gräver lite djupare i det här.

Men är det inte per automatik en fara om en 15-åring håller i en kniv och skär i en annan människa?

– Det kan man ju tycka, men min information var att kirurgen höll i samma kniv (som praoeleven).

Eleven i fråga är släkt med kirurgen som var handledare. Göran Lingman, chef på kvinnoklinken och den som känt till elevens närvaro på sjukhuset utreder nu händelsen.

– Konsekvenserna av detta vill jag inte gå in på just nu. Först och främst får man ju gå igenom vad som har hänt och sedan ta ställning till om det behövs några disciplinåtgärder, säger Kvinnoklinikens chef Göran Lingman.

– Kirurgen är otroligt ångerfull och förstår inte hur hon har kunnat tillåta detta. Det är en situation för henne där hon ångrar sig djupt.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan var eleven med under flera operationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista