Försvarsmaktens personal har fått information om den förändrade hotbilden. Foto: Lasse Hejdenberg/Scanpix.

Ökad hotbild mot svenska försvaret

Nivån för terrorhot mot Försvarsmakten i Sverige höjs ett steg. Risken bedöms nu som förhöjd, uppger försvaret. Det är samma nivå som Säkerhetspolisen valde att höja till 2010.


Under försommaren har den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) gjort en översyn av terrorhotet mot Försvarsmakten i Sverige, skriver försvaret på sin hemsida.

Höjningen grundar sig i "den allmänna utvecklingen av hotbilden" de senaste åren, skriver Försvarsmakten. Utvecklingen består av "ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen".

Must har också i sin utvärdering tagit hänsyn till attentat på senare år mot militära mål i Europa, däribland morden tidigare i år på soldater i Toulouse i Frankrike.

Terrornivån i Sverige bedöms av Nationellt center för terroristbekämpning (NCT), där bland andra Säpo och Must ingår.

Personal inom Försvarsmakten har fått information om den förändrade hotbilden och getts allmänna anvisningar om hur de ska bete sig.

TT/Ekot

Fakta: Terrorhotskalan

Grad 1 - inget hot
Grad 2 - lågt hot
Grad 3 - förhöjt hot
Grad 4 - högt hot
Grad 5 - mycket högt hot
Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista