1 av 2
Så här såg det ut den 8 juni 2004 när Venus passerade solen. Foto: Scanpix/JIm Tiller
2 av 2
Venuspassagen blir ett unikt tillfälle att studera den mystiska "venusbågen" som upptäcktes 2004. Foto: André Rondi.
Vetenskap

Sista chansen se en venuspassage

I morgon bitti, på nationaldagens morgon, är det sista chansen på över hundra år att få se en venuspassage. Då passerar nämligen Venus mellan solen och oss här på jorden. Själva passagen sker ungefär mellan midnatt och sju på morgonen och går att se så fort solen går upp.

Den som vill se passagen kan förbereda sig genom att köpa antingen ett par svetsglasögon eller en skyddsfilt på apoteket. Då syns Venus som en svart prick i någonstans på den övre halvan av solen.

Ett annat alternativ är att med hjälp av en kikare projicera en bild av solen på ett vitt papper. Det finns de som anser att man kan använda en orepad CD-skiva som ögonskydd, men kritiker menar att det kan vara riskabelt, eftersom skivan kan släppa igenom infraröd strålning.

Är man beredd att ta risken, kan man testa mot en stark glödlampa att solen inte syns alls genom skivan och tejpa för hålet med silvertejp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista