Örkelljunga

Kristen friskola anmäls

1:05 min

Den kristna friskolan Solängsskolan i Örkelljunga har anmälts för att de inte kontrollerade vem som hade vårdnaden om en sjuåriga flickan som gick på skolan under falskt namn sedan hennes mamma rövat bort henne.

Pappan hade ensam vårdnad om flickan och mamman fick bara träffa henne under övervakning. Under en sådan träff råkade kontaktpersonen fastna i en hiss och då försvann mamman med flickan.

Först höll de sig gömda på Västkusten, men dök så småningom upp i Örkelljunga. Där började flickan på Solängsskolan under falskt namn och mamman arbetade på skolan, också hon under falskt namn.

När flickan gått på skolan några månader lyckades polisen spåra dem via mammans mobiltelefon. Flickan fördes tillbaka till sin pappa och mamman dömdes till fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Pappan anmälde skolan för att de inte inte kontrollerat vem som hade vårdnaden och nu har skolinspektionen startat en utredning.

Skolan har fått yttra sig till skolinspektionen och i yttrandet hävdar skolan att mamman inte varit anställd på skolan utan arbetat ideellt och att flickan aldrig varit inskriven på skolan eftersom man fått uppgiften att hon varit gömd.

Man fick inte heller någon skolpeng för henne, men hon hade erbjudits undervisning enligt Fn:s barnkonvention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista