Kristianstad

Hög aktivitet bland nynazister

1:33 min

Förra helgen var den nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen i centrala Kristianstad och delade ut flygblad. Trots att de rasideologiska gruppernas aktivitet har sjunkit i Sverige på senare år är Kristianstad bland de kommuner där de är mest aktiva.

Svenska Motståndsrörelsen är en av tjugofem aktiva högerextrema organisationer som utgår från ras i sin ideologi.

David Lagerlöf från antirasistiska stiftelsen Expo har kartlagt Svenska Motståndsrörelsen. Hans kartläggning visar på att den generella aktiviteten hos dessa grupperingar har minskat på senare år.

Samtidigt har Svenska Motståndsrörelsen störst spridning på sina aktiviteter i landet jämfört med de andra organisationerna.Organisationen är även lika aktiv som föregående år, till skillnad från flera andra i kartläggningen.

I Expo-rapporten framkommer också att Kristianstad är en av de kommuner där aktiviteten hos högerextrema och rasistiska grupperingarna är bland de högsta i Sverige.

David Lagerlöf tror att det beror på ett fortsatt starkt ledarskap hos grupperingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista