Mimmi Karlsson-Bernfalk och advokat Peter Danowsky på väg till tingsrättsförhandlingarna hösten 2009. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Norra Skåne

HD fäller Norra Skånes chefredaktör

1:15 min

Även Högsta domstolen  fäller tidningen Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk för brott mot tystnadsplikten i tryckfrihetsförordningen. En uppgiftslämnare till tidningen namngavs mot sin uttryckliga vilja.

Allt handlar om tre artiklar som som publicerades i tidningen Norra Skåne i april 2008. Artiklarna handlade om ett medborgargarde i Hässleholm, där personen som tagit initiativ till gardet intervjuades i två artiklar anonymt och kallades för "talesmannen". 

Men några dagar senare publicerade tidningen att det var Nationaldemokraternas tidigare partiledare Nils-Eric Hennix som låg bakom medborgargardet.

Uppgifterna om medborgargardet kom från Hennix som hade blivit lovad anonymitet.

Karlsson-Bernfalk har försvarat namnpubliceringen med att den skedde i ett ändrat nyhetsläge. Men HD konstaterar att tryckfrihetsförordningen inte ger utrymme för den typen av avvägningar. "Det är således även i detta senare läge förbjudet att lämna upplysningar som direkt eller indirekt kan röja meddelarens identitet", skriver domstolen.

Karlsson-Bernfalk frikändes i Hässleholms tingsrätt, men fälldes i hovrätten. HD fastställer nu hovrättens dom, vilket innebär att påföljden blir 80 dagsböter.

Hon fälls för tryckfrihetsbrott - om brott mot tystnadsplikten i tryckfrihetsförordningen, som är en av en av Sveriges grundlagar.

Förutom de 80 dagsböterna döms Karlsson-Bernfalk att betala rättegångskostnader på mer än 100 000 kronor.

Mimmi Karlsson-Bernfalk säger till TT att hon inte känner sig speciellt nedslagen av domen:

-Jag har ju varit inställd på att det kunde bli vilket utslag som helst. Det har varit ett komplicerat mål och jag har hela tiden velat ha en rättslig prövning upp till högsta instans, så det är bra att det också blivit så, säger hon.

Hon säger vidare att hon naturligtvis har stor respekt för HDs utslag att publiceringsbeslutet var felaktigt, men att hon då tyckte att hon gjorde rätt.  

-  Som utgivare hamnar man i komplicerade situationer och man brukar säga att varje publicering är unik, att man inte kan ta med sig någonting från ett tidigare beslut och applicera det på ett nytt utgivarärende, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk till TT.

                                                                                                      

Mimmi Karlsson-Bernfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista