Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Ängelholm

Kommunens fastigheter har förfallit efter slarv

1:43 min

Ängelholms kommun behöver lägga 242 miljoner kronor under tio år för att rätta till fel på sina fastigheter. Fel som enligt en ny rapport beror på bristande underhåll.

– Jag är chockad över volymen men inte över att vi misskött oss, säger tekniska nämndens moderate ordförande Christer Örning. 

I många år har det slarvats med underhållet av kommunens fastigheter i Ängelholm. Något som har lett till exempelvis fuktskador och ventilationsproblem på skolor och vårdhem. En del är akut, annat kan vänta men listan är lång. Och från att ha lagt 11 miljoner kronor om året på fastighetsunderhåll kommer kommunen  att behöva lägga dubbelt så mycket i tio år framöver för att komma ikapp. 

– I fortsättningen måste vi avsätta mer medel till underhållet av våra fastigheter, säger Christer Örning. 

Men något svar på varför det blivit som det blivit har han inte. Dock säger Christer Örning att ansvaret ligger på politikerna. 

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst säger att det inte finns någon enkel förklaring och att det också beror på sättet man byggde på under 70-talet. Men rapporten har varit en väckarklocka och i nästa vecka ska  Kommunstyrelsen skjuta till tio miljoner kronor för att man ska komma igång med renoveringarna. 

– Frågan kan ju dyka upp om vi behöver just så mycket lokaler. Vi ska vara mer noggranna både när det gäller underhåll och användning, säger Åsa Herbst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista