Falck driver en stor del av Skånes ambulansvård. Men i Nordvästra Skåne kommer dem inte få tillträde från 2013. Foto: Janne Wieslander /Sveriges Radio.
Skåne

Ambulansvården blir delvis offentlig

2:00 min

En av Skånes fyra ambulansdistrikt kommer att bedrivas i offentlig regi, det beslutet väntas den styrande femklövern fatta. En av anledningarna är att regionen ska stå redo vid en eventuell konkurs likt den som nyligen drabbade Sirius Humanum.

När Sirius Humanum som stod för en stor del av Skånes ambulanssjukvård gick i konkurs i mars i år satt plötsligt regionen på pottkanten. Lyckligtvis kunde en annan entreprenör, Falck, snabbt gå in och styra upp situationen. Men i framtiden siktar regionen på både hängslen och livrem.

Tre av regionens fyra distrikt kommer även i fortsättningen drivas privat, men av minst två aktörer. Och det fjärde distriktet, Nordvästra Skåne, kommer drivas i offentlig regi.

- Om det kommer en situation igen där en aktör går i konkurs känns det tryggt att driva ett distrikt i offentlig regi säger Carl Johan Sonesson (S), ordförande i Hälso- och Sjuvårdsnämnden

Det nya upplägget kommer att börja gälla från och med den 9e september 2011, då tre av dem nuvarande avtalen löper ut. Och oppositionen, som förespråkar ambulansvård i offentlig regi i hela regionen är försiktigt positiva till femklöverns plan.

- Detta är trots allt bra att man väljer gå ett steg i rätt riktning säger Henrik Fritzon (S) 2:e vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden.

Jon Willén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista