Staffan Johansson på C4 Teknik menar att domen är felaktig. Foto:Louise Johansson/Sveriges Radio
Kristianstad

Kommunen tar upp strid för camping

1:06 min

Landöns camping borde få dispens från strandskyddet för verksamheten där. Det anser kommunen som nu tänker överklaga mark- och miljödomstolens beslut.

- Vi anser att campingen är en laglig verksamhet som har funnits under många år och som förhoppningsvis kan fortsätta framöver. Vi tycker att domen är felaktig, därför överklagar vi, berättar Staffan Johansson på C4 Teknik.

Kristianstad kommun äger och arrenderar ut marken där Landöns camping ligger. Kommunen anser att det inte behövs någon dispens eftersom verksamheten har funnits där av hävd. Men för att vara på säkra sidan beslutade man förra året att ansöka om strandskyddsdispens för fortsatt verksamhet.

Länsstyrelsen beviljade dispens men beslutet överklagades och målet togs upp i mark- och miljödomstolen.

Nu har domen kommit och den slår fast att dispensen som länsstyrelsen har beviljat, inte gäller.

Anledningen är att man anser att kommunen tidigare inte har släckt ut strandskyddet på laglig väg. Campingverksamheten som har utvecklats de senaste åren har därför stridit mot gällande strandskydd. Vad som händer om kommunen förlorar i miljööverdomstolen har de inga svar på i nuläget.

- Det är något vi får titta på när det i så fall kommer, säger Staffan Johansson på C4 Teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista