Vd Pia Brink berättar att Österlenhem för första gången på länge funderar på att bygga nytt i centrala Tomelilla. Foto:Louise Johansson/Sveriges Radio
Tomelilla

Brist på bostäder i Tomelilla

Torgny Larsson, kommunalråd:” Vi har ingen fungerande marknad idag”
1:34 min

Bostadssituationen i Tomelilla blir alltmer ansträngd. Bara den senaste månaden har kön till det kommunala bostadsbolaget Österlenhem ökat från 422 till 550 personer.

För första gången på länge funderar Österlenhem på att bygga nytt i centrala Tomelilla.Men huset kommer inte att råda bot på bostadsbristen i tomelilla. 550 köande kan slåss om ca 25 lägenheter, och det lär dröja innan de kan flytta in.

- Det kommer inte att vara färdigt förrän om ett två till tre år, säger Pia Brink på Österlenhems.

Tomelillas socialdemokratiska kommunalråd Torgny Larsson tror att bostadsbristen beror på rädsla att göra om gamla misstag.

- För tjugo år sedan så förbyggde sig Tomelilla kommun och helt plötsligt fick man ett stort överskott.

120 lediga lägenheter hade man då, men trenden vände redan för sju år sedan. Kommunalrådet Torgny Larsson beklagar att de privata entreprenörerna har sämre lånevillkor och att kommunen därför måste gå före.

- Det är viktigt att de är Tomelilla kommun som sätter spaden i marken och sätter igång byggandet för då visar vi ju verkligen att vi tror på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".