Projektledaren Tommy Gustavsson provcyklar Sydostleden som väntas vara utmärkt och klar om tre år.
Växjö-Simrishamn

"Sydostleden måste få europeisk standard"

Sydostledscyklist: ”Sverige ligger i bakkant”
1:36 min

Om tre år ska det vara möjligt att cykla på en väl utmärkt led från Växjö till Simrishamn, den så kallade Sydostleden. Projektledaren Tommy Gustavsson bestämde sig för att cykla hela den 27 mil långa sträckan.

Projektledaren för Sydostleden, Tommy Gustavsson ville själv ge sig ut i sadeln för att med egna ögon se hur leden behöver utvecklas .

– Jag ville se hur långt det är mellan provianteringarna och  hur avstånden upplevs i verkligheten.

Sydostleden kommer att gå genom åtta kommuner och tre regioner. På många ställen räcker det med att bara sätta upp skyltar, men på andra krävs det  mer arbete. Leden kommer inte att gå Många cyklister vill se Brösarps backar och naturreservatet vid Haväng, men det är inte alls säkert att sydostleden kommer att gå där.

–Vi håller på att titta på vägarna hur vi ska dra det från Maglehem och ner mot Vitemölla och Simrishamn, men det är inte helt klart än.

Fler bilfria sträckor, bättre vägunderlag, fler resturanger och vandrarhem och till och möjlighet att få bagaget fraktat från en övernattning till en annan är något av det Tommy Gustavsson efterlyser för att leden ska få europeisk standard.

–Sverige ligger i bakkant och vi har få cykelvägar som håller europeisk standard, men vi ska försöka ta igen det genom att skapa den här typen av leder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".