Margareta Widborg, verksamhetsansvarig för den privata barnmorskemottagningen Mammakulan i Helsingborg. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Helsingborg

Barnmorskor missnöjda med cellprovsersättning

1:49 min

Flera privata barnmorskor i Skåne är missnöjda med den ersättning som de får för att ta cellprov på kvinnor. De anser att det inte går ihop med Region Skånes strävan att fler kvinnor ska ta cellprov.

Flera privata barnmorskor i Skåne är missnöjda med den ersättning som de får för att ta cellprov på kvinnor. De anser att det inte går ihop med Region Skånes strävan att fler kvinnor ska ta cellprov.

- Det gör det naturligtvis inte alls. Vi har bara piskor på detta, och det gör att man har ingen som helst strävan att vilja öka hörsamheten på något enda sätt, säger barnmorskan Margareta Widborg, som är verksamhetsansvarig för den privata barnmorskemottagningen Mammakulan i Helsingborg.

För att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer kallas kvinnor regelbundet till cellprovtagning. Men bara drygt 30 procent av kvinnorna i Skåne bryr sig om kallelsen. Den låga siffran är ett problem och något som Region Skåne vill förbättra.

Men flera privata barnmorskemottagningar som nyheterna pratat med uppger att provtagningen i och med att mödrahälsovården blev ett hälsoval i höstas är en förlustaffär eller i bästa fall går jämnt upp. Anne-Marie Scholander är ansvarig för avtalen på Region Skåne och säger att hon tagit emot synpunkterna och även fört dem vidare till regionens politiker.

- Det är klart att det inte får vara en förlustaffär, utan det måste naturligtvis löna sig också, säger hon.

Men tror du att det kan finnas en risk att mottagningarna inte gör allt för att få kvinnorna att komma om man inte upplever att det ger en förtjänst?
- Nej, det tror jag faktiskt inte. Jag tror att de är väldigt lojala mot kvinnorna, och dessutom är det så att om man får en kvinna till ett cellprov, och man har fått ett gott bemötande, då kanske den här kvinnan vill komma tillbaka.

Margareta Widborg på Mammakulan i Helsingborg kräver att ersättningen höjs. Hon anser att förutsättningarna inte var klara, när hon valde att gå in i avtalet.

- Vi visste vad vi skulle få för ersättningar, men vi hade inte full kunskap om vad prover, analyskostnader och så vidare skulle kosta. Hade vi vetat det, så hade jag inte gått in i detta avtal.

Petra Haupt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista