Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Så ska potatisarna bli bättre

Publicerat tisdag 12 juni 2012 kl 06.39
Färskpotatis. Foto: Leif R Jansson Scanpix

Färskpotatisarna håller för låg kvalitet --därför ska de kvalitetsmärkas. Det är branschorganisationerna Svensk Potatis, Skånes Potatisodlarförening och Svenskt Sigill som ligger bakom initiativet.

Lars Elofsson, ordförande på Svensk Potatis säger till Sydsvenskan att han tycker att färskpotatisen hållit för låg kvalitet dem senaste åren, och oroar sig för konsumenterna ska välja ris eller pasta istället.

– Märkningen har väl inte mötts av glädjerop från odlarna, det handlar ju om en extra arbetsåtgärd. Men man är väldigt väl medveten om att vi behöver göra det. Ingen odlare vill möta synen av dålig potatis i mataffären, säger Lars Elofson.

Nästan all färskpotatis fram till midsommar produceras i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".