1 av 5
Ett bränt gammal träd sticker upp i den nya skogen som växt upp Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
2 av 5
Massor av mackor till brandmän breddes, och massor av kaffe kokade i köket i Hökons skola under branden, berättar Unni Håkansson . Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
3 av 5
Bengt-Arne Bengtsson åker ibland upp till utsiktspunkten och ser förändringarna i naturen som skett efter branden. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
4 av 5
Hököns skola kom att spela en viktig roll i arbetet med att bekämpa branden för 20 år sen. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
5 av 5
Träden på utsiktspunkten har nu växt sig så höga att det är svårt att se myren bortom dem. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges radio.
Hökön

Nu är det tjugo år sedan storbranden

6:26 min

Den 10 juli 1992 är ett datum som många skåningar minns. Då började plötsligt Vakö myr att brinna – och branden tog veckor att släcka. I sommar är det tjugo år sedan en av landets största bränder rasade.

– Jag tror inte att någon har varit med om någonting liknande, säger Bengt-Arne Bengtsson från Hököns brandvärn.

Helikoptrar, brandmän från många räddningstjänster i södra Sverige och inte minst frivilliga deltog i arbetet. Vår reporter Karin Wrangborg åkte med Bengt-Arne Bengtsson till en utsiktspunkt på en udde vid myren. Ibland åker Bengt-Arne Bengtsson dit för egen del och ser hur naturen återhämtat sig efter branden.

Skogsområdet som brann ligger både i Skåne och Småland och den lilla orten Hökön norr om Lönsboda i Osby kom att spela en viktig roll i arbetet med att bekämpa branden. I den gamla byskolan inrättades ledningscentral, mat delades ut och massor av mackor breddes och kaffe kokades.

– Alla ville ställa upp och hjälpa till, säger Unni Håkansson som ringde in frivilliga till köket i skolan.

15 kvadratkilometer skog brann, men alla hus i närheten står kvar och trots brandens stora omfattning skadades ingen allvarligt under släckningsarbetet. Men hur branden startade vet man fortfarande inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista