Nästa år ska ombyggnaden vara igång. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ängelholm

Ombyggnaden av sjukhuset kan dra igång

1:19 min

Efter flera års försening håller ombyggnaden av sjukhuset i Ängelholm på att förverkligas. För i går tog regionstyrelsen i Region Skåne beslut om hur man vill ha sjukhuset i framtiden.

Sjukhusområdet ägs sen 2009 av bolaget Hälsostaden som ägs gemensamt av Region Skåne, Peab och Wihlborgs, och bolagets ordförande Harald Lindström ser positivt på framtiden. 

– Nu känner vi att vi kan dra igång planeringen för dels en nybyggnad av ett Hälsans hus och dels en ombyggnad och renovering av huvudbyggnaden på det norra sjukhusområdet, säger han. Då skapar vi också förutsättningar för att därefter kunna flytta verksamheten på det södra området.

I dag är sjukhusets verksamhet utspridd i lokaler både norr och söder om järnvägen genom Ängelholm. Men när ombyggnaden är klar är det meningen att all sjukhusverksamhet ska samlas till det norra sjukhusområdet.

Hälsostaden lämnade redan 2010 ett förslag till Region Skåne om hur sjukhuset skulle kunna byggas om. Det förslaget innehöll två nya vårdbyggnader. Men nu blir det alltså bara en ny byggnad eftersom man i stället satsar på att rusta upp den gamla huvudbyggnaden.

Från början var det tänkt att sjukhuset skulle vara ombyggt och inflyttningsklart redan i år. Men i och med att planerna ändrats en del kommer det att dröja till nästa år innan det finns ett färdigt avtal med Region Skåne så att spaden kan sättas i jorden.

– Under 2013 kommer vi definitivt att vara igång, säger Harald Lindström. Sen tar det ju något år innan allt är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista