Striden o ångfärjestationen fortsätter. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Står fast vid att flytta Ångfärjestationen

1:28 min

Länsstyrelsen är starkt kritisk till planerna på att flytta Ångfärjestationen i Helsingborg för att ge plats åt en ny hotell- och kongressanläggning. En flytt skulle skada den riksintressanta kulturmiljön. Maria Winberg Nordström är kommunalråd för folkpartiet och hon tror att man kan visa kulturhistorien på annat sätt.

- Vi vill visa den historiska användning av den här platsen och sedan kommer Ångfärjan att vara kvar, vi ska bara flytta den några tiotals meter på andra sidan av torget. Säger Maria Winberg Nordström.

Att flytta Ångfärjestationen för att få plats med den nya hotell och kongressanläggningen i Helsingborg skulle allvarligt skada den riksintressanta kulturmiljön. Det skriver länsstyrelsen i ett yttrande till Helsingborgs stad.

Både stationshuset och de takförsedda perrongerna bör vara kvar på sin ursprungliga plats för att tydliggöra den gamla hamn- och järnvägshistorian på platsen.

Kommunalrådet Annika Roman (MP) som drivit frågan om Ångfärjestationens bevarande och folkomröstning, är nöjd över länsstyrelsens yttrande.

– Det ger en tydlig fingervisning att Ångfärjestationen ska stå kvar, säger Annika Roman.

Annika Roman hoppas nu att man tar länsstyrelsens yttrande på allvar och inte fortsätter driva frågan i långbänk.

I veckan ska kommunfullmäktige behandla frågan ur olika aspekter och Annika Roman anser fortfarande att en folkomröstning är aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista