1 av 2
Läkargården i Ängelholm. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Ängelholm

Konkursförhandling mot Läkargården ställdes in

1:37 min

Turerna kring vårdcentralen Läkargården i Ängelholm fortsätter trots att Region Skåne sa upp vårdavtalet och listade om patienterna för ett par veckor sedan. Samtidigt som hyresvärden försöker sätta bolaget i konkurs på grund av en hyresskuld kräver Socialstyrelsen besked om hur patienter ska få tillgång till sina journaler och hur remissvar tas omhand.

I dag har Arbetsmiljöverket dessutom gjort ett misslyckat försök att genomföra en inspektion på Läkargården.

"Välkommen till Läkargården. Vi har semesterstängt till 31 augusti. Vid akuta eller nödfall var vänlig kontakta Roslunda vårdcentral eller 112." Det beskedet möter den som försöker ringa till Läkargården.  

Arbetsmiljöverkets inspektör Roger Olsson möttes av samma besked på en handskriven lapp på ytterdörren när han kom dit för att kolla arbetsmiljön i förmiddags. 

– Så nu får vi reda ut hur det står till med företaget och om det finns några anställda, säger han.

Papperslappen har suttit där sen 31 maj då personalen fick lämna ifrån sig nycklarna och skickades hem. Då hade elen redan varit avstängd i tio dagar på grund av obetalda räkningar.

Eftersom vårdcentralen är igenbommad är det svårt att nå någon ansvarig. Och därför kräver Socialstyrelsen nu besked om hur Läkargårdens ägare säkerställer att patienter som vill ha ut sina journaler verkligen får det. Dessutom vill man ha garantier för att  remissvar och provsvar som kommer in till Läkargården tas omhand och bedöms och åtgärdas av en person med rätt kompetens.

I går skulle Malmö tingsrätt behandla en begäran från Läkargårdens hyresvärd om att sätta företaget i konkurs på grund av en hyresskuld på en kvarts miljon kronor. Men förhandlingen fick skjutas upp eftersom rätten inte lyckats få kontakt med ägaren som vistas utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista