Bornholm/Skåne

Fortsätter gräva på tunnel till Bornholm

1:35 min

En tunnel till Bornholm, det är vad två systerföreningar i Sverige och Danmark hoppas på. För sex år sedan togs det första spadtaget på Bornholm och idag togs det första spadtaget på den svenska sidan, på stranden i Mälarhusen.

Föreningarna på båda sidor hoppas att en tillförlitlig landförbindelse skulle skapa tillväxt inflyttning och framtidstro i två avfolkningsbygder. Bornholmarna blir allt färre och är nu lika många som de var år 1900.

Krister Gustafsson är ordförande för föreningen på den svenska sidan. 

– Detta kommer ju inte bara gynna Bornholm utan det kommer gynna den här sidan av Skåne också så inte bara Öresundsregionen får alla pengar, säger Krister Gustafsson. 

Bornholmstunneln är inget skämt och ett högst realistiskt projekt  försäkrar Peter Andreas Harteg som var den först fick idén. 

– En tunnel skulle inte behöva kosta mer än 10-12 miljarder danska kronor och på sikt bli mer lönsam än färjorna som förbrukar 10 ton olja per tur, säger Peter Andreas Harteg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista