1 av 7
Tre av de fyra falkungarna efter födseln. Idag är tre av ungarna i familjen och pappan döda, troligen förgiftade. Foto: Patrik Olofsson
2 av 7
Hans Cronert misstänker att duvan kan ha varit förgiftad, då falkungden dött medan den ätit av den. Foto: Hans Cronert
3 av 7
Hans Cronert på Vattenriket hade hoppats på ett annat slut i sagan om Kristianstads pilgrimsfalkar. Foto: Dimitri Lennartsson
4 av 7
Falkarnas maginnehåll skickas nu till Michigan State University för undersökning. Foto: Hans Cronert
5 av 7
"Hoppet är det sista som överger människan", säger Sussie Söderlund på Naturum som hoppas på att få se honan eller ungen vid liv. Foto: Dimitri Lennartsson
6 av 7
Falkhannen kort efter sin död. Falkhonan saknas och kan fortfarande vara vid liv. Foto: Hans Cronert
7 av 7
Yngve Nöbbelin är en av de 10 000-tals skåningar som engagerat sig falkarnas öde. Foto: Dimitri Lennartsson

Förlorade falkarna berör tusentals

"Hur sjutton kan man förgifta pilgrimsfalkar?"
1:39 min

Tre av pilgrimsfalkarna i rovfågelfamiljen på Kristianstads vattentorn har förmodligen dött av förgiftning, konstaterar Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Ända sedan falkfamiljen började häcka i bolådan högst upp på vattentornet har intresset för falkarna varit enormt.

- Vi har haft en lyckosaga här sen vi fick upp en kamera i falkarnas bolåda i våras med tiotusentals besökare på hemsidan och massa positiva och engagerade mail, säger Hans Cronert på Naturum.

Falkfamiljens dystra öde har rört upp mycket känslor hos de tusentals besökare på Naturum i Kristianstad.

- Många har hört av sig via mail och kommit in på Naturum och beklagat och undrat vad som hänt. Många är väldigt ledsna och tycker att det som hänt är mycket tråkigt, säger Sussie Söderlundh, naturvägledare på Naturum.

Nu ska maginnehållet hos de döda falkarna skickas till ett labb i Michigan, USA. Där ska man undersöka hur de kan ha blivit förgiftade, svar beräknas komma inom två till tre veckor. Det är oklart om de fått i sig giftet av misstag eller om någon lagt ut giftet men det är ovanligt med rovfåglar som blir förgiftade i Sverige - med eller utan uppsåt - säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt jaktbrott.

-Det är lite märkligt att fyra fåglar, varav tre ungfåglar, dör i princip samtidigt. Fåglarna ligger många varmt om hjärtat, inte minst mig, säger Eskil Jemn vid polisen i Kristianstad.

Den återstående falkmamman och en fjärde unge befaras även de vara döda. Men hoppet lever fortfarande om att hitta dem.

- Hoppet är ju det sista som överger människan, det är klart att det skulle vara fantastiskt roligt om någon ser honan eller ungen, säger Sussie Söderlundh på Naturum.

Falkfamiljens historia

Två falkungar på balkongen. En annan lyfter från taket. På nästa bild är falkpappa med. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Historien om Vattenrikets pilgrimsfalkar började bra, men slutade illa. Hur gick det till? Läs vår samlade rapportering om pilgrimsfamiljen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".