Belal Elyasir och Byllbas Salem menar att soldariteten med de fattiga, inte fastan, är ramadans viktigaste budskap. Foto Joachim Sundell/Sveriges Radio
Kristianstad

Solidaritet och ödmjukhet i fokus under ramadan

1:31 min

Den muslimska högtiden ramadan har börjat. Under den närmsta månaden fastar muslimer världen över för att minnas den tidpunkt då profeten Mohammed började få uppenbaralser från gud. I stadsdelen Gamlegården i Kristianstad sökte sig många till den lokala moskén under fredagen.

I islamiska föreningens lokaler var det fullt hus på fredagen. Ramadan har börjat och golvytan i den lilla samlingslokalen i Gamlegården räcker inte till, de yngre bedjande samlas istället i trädgården där en högtalare ställts ut för att kunna höra imamen.

Enligt Byllbas Salem i islamiska föreningen handlar ramadan framförallt om solidaritet med de fattiga, och ödmjukhet inför gud:

– Vi firar ramadan för allas skull, för guds skull. För att uppfostra själen. För att lida med de fattiga och känna hur det känns att vara hungrig och törstig. Så det handlar inte bara om att inte äta och inte dricka, utan det är att stärka själen och moralen också.

Jalal Alkafhagi driver en butik i centrala Kristianstad och har fyllt på lagret. På Id al-ftir, de tre festdagarna som avslutar Ramadan, kommer många muslime köpa presenter att ge till varandra. Men Jalal är framförallt glad över det dåliga vädret eftersom det gör det lättare att avstå från vatten:

– Här i Sverige är det inte så varmt. I Irak var det 55 grader. Om det kommer vara sånthär väder kommer jag vara jätteglad.

Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista