Årets spannmålsskörd hotas av svamp varnar Jordbruksverket.
Skåne

Svamp hotar skörden i södra Sverige

Som om inte skyfall och översvämningar vore nog - nu varnar Jordbruksverket Sveriges bönder för den ökade risken att svampar ska angripa årets spannmålsskörd. Fortsätter det regna är risken stor för svampangrepp på såväl vår- som höstskörden. Den bedömningen gör Jordbruksverket.

På flera håll i södra Sverige har stora angrepp av septoria, så kallad svartpricksjuka, noterats på höstvetet. Den bildar inte toxiner, men de som drabbas får räkna med betydligt mindre skörd.

Även gulrost har gynnats av vädret och angreppen, som kan ge stora skördeförluster, har varit mycket kraftiga på flera håll.

– Bönder försöker spruta mot gulrost, men det måste göras så fort de första tecknen visar sig. Får den fäste är den svår att bli av med, säger Göran Gustafsson på Växtskyddscentralen på Jordbruksverket.

En otäck sjukdom är fusarium, som under vissa förhållanden kan utveckla toxiner. Förra året uppmättes mycket höga halter fusariumtoxiner i framför allt västra Sverige. En stor del av grynhavren fick kasseras eftersom halterna av gifter överskred EU:s gränsvärden.

– Hur det blir i år vet vi inte riktigt ännu. Vi kan redan se angrepp på axen i vetet, men vi får se hur det utvecklar sig. Det kan ha varit lite för kallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista