Dykarna Emma och Joakim Odelberg hittar skräp direkt. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio

Skräpet ska upp till ytan

1:35 min

I dag ligger briggen tre kronor förtöjd i simrishamn. Fartyget är en del av turneen Baltic Sea Waste campaign som är en turné runt Östersjön om nedsmutsningen av havet för lyfta skräpet till ytan.

Östersjöns botten är full av skräp tycker Håll Sverige rent och organiserar därför en turné runt Östersjön om nedskräpningen av havet.  Idag hade turen kommit till Simrishamn och undervattenfilmaren Joakim Odelberg var på plats för att titta närmare på skräpet på havsbottnen där.

–Det räcker med att sticka ner huvudet så ser man en massa skräp. Det värsta är all plats. Usch!

Joakim Odelberg tycker skräpet till trots att vattnet i Simrishamns hamnbassäng är klarare än på många andra ställen han dykt på i Östersjön, och mängden skräp mindre.

Tillsammans med sin fru emma och journalisten Folke rydén försöka dokumentera hur skräpig Östersjöns botten egentligen är, från Helsingborg i väster till Talinn och Riga i öster. Jessica Ångström är verksamhetsledare på Håll Sverige rent och havet pfta glöms bort när man talar om skräp.

–Det är väldigt sällan vi städar upp det skräp vi finner i haven, eftersom vi inte ser det och nedskräpningen har blivit värre de senaste åren på grund av alla engångsförpackningar.

Det skräp som hittas på havsbottnen och det som Joakim Odelberg och hans kollegor filmar kommer att visas upp i samband med eftermiddagens seminarier. Sedan är det dags för briggen Tre kronor att bege sig västerut mot Malmö, Köpenhamn och Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista