Seriemorden i Malmö

Peter Mangs är skyldig

0:48 min

Malmö tingsrätt anser att misstänkte seriemördaren Peter Mangs är skyldig till 13 av de 20 åtalspunkterna. Beskedet kom i dag.

Rätten anser att det "föreligger övertygande bevisning" om att Peter Mangs har begått 13 av gärningarna som han står åtalad för. 

Mangs betraktas som skyldig till mordet på 20-åriga Trez West Persson den 10 oktober 2009 och 66-årige Kooros Efatian den 13 juni 2003 samt mordförsök vid fyra tillfällen och tre fall av grova olaga hot.

Så fort tingsrätten meddelade sitt beslut informerades Jeanette Persson West, mor till mördade Trez West Persson, via sitt målsägandebiträde. Till TT säger hon att dagen är lika "stark och hemsk" som den då Peter Mangs greps och häktades.

– Det är ju det här vi har hoppats på. Även om jag hela tiden känt att det varit han så är ju det här sanningen, i och med att beslutet kommer från rätten, säger Jeanette Persson West.

Mangs anses däremot inte överbevisad i skuldfrågan vad gäller mordet på en 23-årig man på Gånglåtsvägen i Malmö den 28 juli 2003.

Han ska bli kvar i häkte och kommer nu att skickas på rättspsykiatrisk undersökning. En sådan beräknas ta fyra veckor.

Dom i målet meddelas troligen första eller andra veckan i september, efter att försvar och åklagare har fått plädera i frågan om vilket straff han ska få.

Ekot/TT