Tillvägagångssättet vid bränderna är likt gryningspyromanens. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Ystad

Polisen: Någon kopierar gryningspyromanen

– En copycat, säger Dan Granvik, kriminalinspektör vid länskriminalen som höll i utredningen av Ulf Borgström.

Den eller de personer som ligger bakom den senaste tidens bränderna är helt klart inspirerade av gryningspyromanen, anser han:

– Det är ingen tillfällighet att det brinner på så många ställen. Det är någon som har satt det i system. Mönstret med val av platser i till exempel Sandskogen, tidpunkten tidig morgon - det stämmer överens med att det är någon som är i desperat behov av hjälp eller uppmärksamhet och söker det genom att kopiera Borgström.

En person med anlag för pyromani har inte den spärr mot att tända eld som vanliga människor har, förklarar han. Det kan räcka med en motgång såsom indraget ekonomiskt bidrag eller en händelse i familjen, så reagerar personen med att tända eld.

Hittills har de senaste veckornas bränder bara skett i byggnader där det inte funnits några människor. Men om det är en "nybörjare" så kan han eller hon lätt tappa kontrollen över bränderna, enligt Granvik.

– Då kan den här personen bli mycket farlig.

TT

Allt om bränderna

Eftersläktningsarbete på tennisklubbens lokal i Nybrostrand. Foto: Christian Lagebrant/Sveriges Radio

Fem bränder på två veckor - vem är det som tänder på i Ystad? Läs våra artiklar om bränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista