Seriemorden i Malmö

Peter Mangs ska psykundersökas trots tystnad

1:34 min

Igår beslutade tingsrätten i Malmö att den misstänkte serieskytten, Peter Mangs, ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Och även om Mangs, som han tidigare sagt, vägrar att samarbeta så kommer undersökningen att slutföras.

– Den enda effekten om Mangs vägrar säga någonting är att han försvårar för sig själv genom att inte ge motiv och förklaringar, säger Lennart Meyer som är verksamhetschef för rättspsykiatrin i Region Skåne.

– Jag kan till exempel påstå att en person har hallucinationer genom att beskriva ett beteende. Han eller hon behöver inte beskriva det för mig.

I undersökningen, som ska ske under fyra veckors tid i Göteborg, är det framför allt tre punkter som man ska komma fram till: om Mangs led av en allvarlig psykisk störning under tiden för brotten, om han för närvarande lider av en allvarlig psykiskt störning och till sist, om den psykiska störningen hade ett samband med brotten.

Just i detta fallet tror Lennart Meyer att undersökningen kan stå inför ett svårt beslut.

– Han har ju ändå fungerat relativt väl i samhället i många år så man tänker inte i första hand på en florid psykos. Det kan ju finnas andra störningar men då kan det bli svårt att värdera om detta ska betraktas som en allvarlig psykisk störning eller inte.

Om Peter Mangs friskförklaras väntar ett tidsbestämt fängelsestraff, men om han visar sig ha en allvarlig psykisk störning hamnar han inom den rättspsykiatriska vården på obestämd tid. Där har brottens karaktär ingen påverkan på inskrivningstiden.

– Nej, inte ur vår synpunkt. Den bestäms av hur man svarar på behandling och andra åtgärder, säger Lennart Meyer.