Öresund

Rekordbillig dansk krona

1:47 min

Den danska kronan är just nu rekordbillig. Med en kurs på 1,13 svenska kronor är det den lägsta sedan Öresundsbron invigdes år 2000. Nu förutspås fler svenskar utnyttja kursen för att åka över och shoppa billigt i Danmark.

– Jag åker i dag för att det är lite billigare att shoppa i Köpenhamn och då passar vi på, säger Boel Alamsberg som precis ska ta tåget över till Danmark.

Just nu får vi mer för våra svenska pengar om vi tar oss över sundet till Danmark och shoppar; en omvänd situation jämfört med för några år sedan. 2009 låg den danska kronan på 1, 50 svenska kronor jämfört med dagens 1, 13. Då kom många danskar över till Skåne för att handla. Nu tror man istället att den svaga danska kronan kommer påverka svenskarnas köpmönster.

– Det brukar göra det. Samtidigt så har vi en lite tuff situation med finanskrisen, så folk håller i pengarna lite mer än man kanske gör i vanliga tider. Men jag tror att det ändå kommer märkas i ökad konsumtion i utlandet, säger Stephan Müchler, vd på sydsvenska Handelskammaren.

Något som avgör hur mycket danska kronor man i slutändan får ut är var man växlar, eftersom extraavgifter vid uttag och växling kan skilja sig åt.

– När man växlar pengar ska man vara väldigt vaksam på hur det går till, dels på valutakurserna. Sen handlar det om hur stora summor det rör sig om. Är det större summor så får man nog vara lite mer vaksam, säger Stephan Müchler.

Lars Ekström står i kö till växlingskontoret på Malmö central. Han tycker inte att den billiga danska kronan förändrar särskilt mycket.

– Det är ju trevligt att åka in och handla lite öl i Danmark, men det är inte någon större skillnad ju så det är inte avgörande, säger han.