1 av 2
Full rulle på lägret för Liuda Adamenko, Aristarch Vinokurov och Andrej Vysotskij. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
2 av 2
Sång, musik och lek är några av aktiviteterna på sommarlägret. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
Broby

Tjernobyllägret har vuxit upp

1:40 min

För artonde året i rad är ukrainska barn på besök i Broby för att få uppleva en glad och bekymmersfri sommar. Det så kallade Tjernobyllägret firar 18-årsdagen med ett "myndighetsjubileum".

Tjernobyllägret, ett sommarläger för ukrainska barn, har hållits sedan 1995 i gamla Brobysjukhusets lokaler.

– Det var ukrainarna själva som kom på det, men firar ni inte när ni fyller 18 år när man blir myndig, undrade de, ja det gör vi ju, då sa de: ja men nu är ju lägret myndigt, kan vi inte fira det, det tyckte jag var trevligt så i eftermiddag ska vi ha ett litet kalas för att lägret blivit myndigt, säger Rolf Tillman, en av eldsjälarna bakom Tjernobyllägret.

Den ursprungliga tanken med lägret var att ge barn i det ukrainska området Tjernobyl möjlighet till frisk luft, bra mat och en god miljö att vistas i - detta med bakgrunden att en katastrofal kärnkraftsolycka drabbade Tjernobyl 1986.

Men det är även fattigdom och sociala problem som barnen får kämpa med i Ukraina, den tiden de får uppleva i Broby uppskattas mycket.

– Allt har varit toppen och vi får jättegod mat, säger Liuda Adamenko, en av de fyrtio deltagarna i år.

Förutom lek och bad sjunger barnen och har redan gjort flera uppträdanden under den en månad långa visiten i Broby.

Det är kyrkan, sponsrande företag och inte minst den givmilda allmänheten som ser till att lägret går av stapeln varje år.

Dimitri Lennartsson

Dimitri Lennartsson, reporter. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

044-7751285
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista