Det finns starka bevis för att Östeuropeiska jordgubbar har sålts som svenska, enligt Waldemar Ibron, inspektör på Jordbruksverket. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Skåne

Östeuropeiska jordgubbar såldes som svenska

1:05 min

För första gången kan det finnas säkra bevis för att jordgubbar som har sålts som svenska, egentligen var från Östeuropa. Bevisen är så starka att man antagligen kommer att inleda en rättsprocess. Det berättar Waldemar Ibron, inspektör på jordbruksverket.

– Vi har aldrig haft så starka bevis som nu, säger Waldemar Ibron.

Det var i juni som Jordbruksverkets inspektörer riktade in sig på just jordgubbsodlingarna. När de fick ett tips om att jordgubbar från Östeuropa såldes som svenska åkte inspektörerna dit för att undersöka saken mer noggrant.

– Det är svårt att se på plats om de skulle vara från något annat land. Därför skickade vi bären till ett laboratorium i Tyskland för att kartlägga väteatomerna i vattnet som är i jordgubbarna.

På det viset kan man se var i världen bären har odlats. Nu ska juristerna titta på saken men Waldemar Ibron berättar att bevisen är tydliga.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista