Glest med äpplen, och de som finns har ofta skador av frost och hagel, säger fruktodlaren Jörgen Andersson. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Brösarp

Frost och hagel tar äpplena

1:34 min

Fruktodlarna på Österlen och runt Kristianstad har drabbats hårt av frost och hagel och skördarna kan bli en fjärdedel mindre än förra året.

Fruktodlaren Jörgen Andersson på Källagården i Brösarp har odlat äpplen i många år, men sådana skador på frukten som i år, har han aldrig sett.

–Var skada för sig hade väl varit acceptabelt men tillsammans blir det för mycket.

I mars var det ovanligt varmt och det satte fart på blomknopparna, men sen kom ett par köldnätter i början av april med neråt minus 8 grader. Och som om det inte var nog överraskades Jörgen Andersson av en kraftig hagelskur för en vecka sen. Frosten har lett till mindre skördar och att vissa sorter  spricker och det bildas så kallade slipsar runt äpplet, medan haglet ger mörka prickar.

–Vi får se vad man kan rädda och vad som är lönt att plocka. I vissa avdelningar är det så glest med frukt att det inte är lönt att plocka frukten.

I Skåne odlas 90 procent av de svenska äpplena.

Kristoffer Lieng

Kristoffer Lieng. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

kristoffer.lieng@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista