Rörum

Utrotningshotade böcker på bokkafé

1:30 min

Österlen första bokkafé har nu varit igång ett par veckor och nu har folk börjat hitta till författaren Tomas löfströms gamla stall vid Rörum. Framförallt är det reseskildringar som trängs på hyllorna.

Genom åren har författaren Tomas Löfström skrivit flera reseskildringar och samlat på sig andras böcker i samma genre, en genre som är alltmer bortglömd, tycker Tomas Löfström.

–Det är en slags hjälpverksamhet för utrotningshotade reseskildringar.

Han tror att ästan alla delar av världen finns beskrivna i reseskildringar, men att storstäder som New York är en vit fläck. Den indiska landsbygden däremot är väldigt väldokumenterad, inte minst på bokkaféet, eftersom Indien är ett stort intresse för innehavaren.

–Ända sedan 1970-talet då jag började att skriva reseskildringar genren varit på tillbakagång. Varken författare eller läsare tror på genren, men jag tycker att det är väldigt givande att läsa gamla och nya reseskildringar både om platser jag besökt och aldrig sett

Men även andra böcker stor i Tomas Löfströms kombinerade bibliotek, antikvariat och kafé. Besökarna kan antingen köpa böcker med sig hem, eller slå sig ner med en kopp kaffe och läsa på plats. Ett tjugotal besökare räknar han med om det inte är för soligt.