Åhus

Svårt ringa SOS vid dålig mobiltäckning

1:29 min

När sommargästerna kommer kan det bli problem för mobilnätet. När fler använder mobiltelefoner i ett område blir nätet lätt överbelastat, och det kan bli svårt att nå fram när man ringer. Ronald Krantz är produktionsområdeschef på SOS Alarm, och han ser allvarligt på problemet.

– Det kan ju innebära att det kan vara svårt att nå oss om man är i en nödsituation. Och får vi inte något larm kan vi ju inte göra något åt situationen, säger han.

Karin Nordlund är informationsansvarig på Telia, och hon tycker inte att de har ett ansvar att se till att alla kan ringa i nödsituationer.

– Nä, något sådant samhällsansvar har vi inte på Telia, vi ansvarar för att våra nät ska fungera så bra som möjligt. Man kan inte bygga bort alla problem heller, finns det för många master i närheten stör signalerna ut varandra. Så kapacitetsproblem går inte alltid att göra någonting åt, säger hon.

På SOS Alarm råder man alla att ta det säkra före det osäkra om mobilen skulle strula.

– Ska du ut i skog och mark, eller på sjön, så berätta för någon vart du ska och när du tänkt komma tillbaka. Då saknar någon dig och kan larma oss, säger Ronald Krantz.