Arbetsförmedlingen inte för alla? En hemlös i Malmö blev utskriven mot sin vilja.
Malmö

Hemlös fick inte söka jobb

Arbetsförmedlingen i Malmö avregistrerade en kvinna som arbetssökande. Detta på grund av att hon var hemlös. Och nu får myndigheten kritik från Justitieombudsmannen, JO, för att de brutit mot reglerna.

Alla som har rätt att arbeta i Sverige har också rätt att vara inskrivna hos Arbetsförmedlingen, och rätt att få hjälp med att söka jobb. Det slår JO fast, och kritiserar därmed också arbetsförmedlingen i Malmö.

Det var i juni förra året som en arbetsförmedlare beslöt att en kvinna skulle skrivas ut från arbetsförmedlingen på grund av hennes sociala situation. Arbetsförmedlaren bedömde att kvinnan inte kunde vara med i någon av de åtgärder som myndigheten kan erbjuda.

Enligt JO har en arbetsförmedlare inte rätt att fatta sådana beslut, den enda som kan göra det är den arbetssökande själv. Vill man inte vara inskriven på arbetsförmedlingen ska man själv meddela det, annars ska man ha rätt till samma hjälp som alla andra. Oavsett social situation, menar JO. I beslutet har Arbetsförmedlingen i Malmö beklagat det som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista