Versionerna går isär om vad som hänt i Nävlinge, men pappan erkänner misshandel. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Hässleholm

Fullsatt under Nävlingerättegång

1:41 min

Rättegången mot de två män som misstänks för att ha bakbundit och misshandlat en man i Nävlinge i juni avslutades på måndagen. Grov misshandel och olaga frihetsberövande, säger åklagaren. Självförsvar, menar försvaret.

Åklagaren yrkar också på att en tredje man, som påstås ha hjälpt till, ska dömas för medhjälp till olaga frihetsberövande.

Det var fullt i hässleholms tingsrätt under måndagen, när ödet för de två männen, far och son, skulle avgöras. Fallet engagerar flera nävlingebor som hade åkt in till tingsrätten för att visa sitt stöd.

Det var i början av juni som de två männen iakttog en skåpbil i närheten av deras tomt i Nävlinge. När pappan upptäckte att koppartråd saknades från deras tomt stoppade man bilen som kördes av en 60-årig polsk. Eftersom Nävlinge varit utsatt för en lång rad stölder under försommaren antog man att det var denne man. Mannen misshandlas svårt med en golfklubba och bands sedan med rep.

När man kontaktar polisen hittas ingen koppartråd, bara en avbitare, i mannens bil, och far och son grips för misshandel och olaga frihetsberövande.

Männen riskerar förutom fängelse 45000 kronor i böter.

Försvaret säger att pappan erkänner misshandeln, men att gripandet av mannen skedde på goda grunder och bör ses som ett så kallat envarsingripande, som är lagligt när man misstänker brott. Sonen, hävdar advokaterna, stoppade pappan när denne tappade humöret. Advokaterna Torgny Dahlberg och Michael Korths-Aspegren hoppas därför på lindriga följder.Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista