1 av 2
Anders Sjöberg, ordförande på RFSL i Kristianstad berättar att utvecklingen i Kristianstad går långsamt. Homosexuella kan inte visa sin kärlek öppet. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
RFSL i Kristianstad har fått många nya medlemmar på kort tid och Anders Sjöberg, ordförande i föreningen hoppas att medlemsanstalet ska fortsätta öka. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Kristianstad

Måste dölja sin kärlek i Kristianstad

Anders: ”Vi går inte hand i hand en fredagskväll, då blir vi nedslagna”
1:19 min

Att gå hand i hand på stan med den man tycker om är inte självklart för alla. Det berättar Anders Sjöberg, ordförande i RFSL i Kristianstad. –Jag tänker inte på det längre, jag är så van. Jag går bara inte hand i hand med min man på stan.

Just nu pågår Pridefestivalen i Stockholm. Både Anders Sjöberg och kassören i föreningen RFSL Kristianstad, Dragan Nedelen, minns hur det var när de sist var på Pridefestivalen.

– Jag gick inte fram, jag svävade. Det var helt fantastiskt, säger Anders.

Dragan berättar att han minns den obeskrivliga känslan av frihet.

– Att kunna visa öppet vem man är utan att utsättas för hot och våld. En obeskrivlig känsla.

På RFSL i Kristianstad jobbar de aktivt med att minska fördomar mot homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner, också förkortat hbtq-personer.

Men det är fortfarande en lång väg kvar att gå. Enligt föreningen är exempelvis kärlek mellan två män fortfarande något som provocerar och som kan göra att personerna i fråga utsätts för hot, trakasserier och våld.

Samtidigt som klimatet kan vara tufft för hbtq-personer verkar fler och fler söka stöd hos RFSL i Kristianstad. Mellan 2010 och 2011 ökade medlemsantalet med 40 personer och Anders och Dragan hoppas att medlemmarna blir fler även i år.  I år kommer RFSL att satsa på bland annat ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".